ne tür kumar lisansı alınabilir bilir 4

Gizli göz atma ve VPN gerçekten güvenli midir?

Bu işlem, istenmeyen üçüncü tarafların güvenli bağlantınıza erişim sağlamasını zorlaştırır. VPN, internet trafiğinizi ve kimliğinizi çevrimiçi olarak şifreleyerek üçüncü tarafların verilerinizi sisteminize girmesini ve verilerinizi çalmasını zorlaştırır. VPN kurulurken uç nokta, VPN bağlantısını çalıştırır ve diğer uç noktaya bağlanarak şifreleme tünelini oluşturur. Arama, internete göz atma ve geçmiş verilerinizi korumanın tek yolu VPN kullanmaktır. Aynı internet bağlantısına bağlı birden fazla cihazınız varsa her bir cihaz için ayrı VPN kurmak yerine VPN’yi doğrudan yönlendiriciye uygulamak sizin için daha kolay olabilir. İlk VPN uygulamaları 2000’li yılların başında piyasaya sürüldü ancak genel anlamda yalnızca işletmeler tarafından kullanılıyordu. Ancak özellikle 2010’ların başında yaşanan sansasyonel güvenlik açıklarından sonra tüketiciler kendilerine ait özel VPN arayışına girdi. Ertesi yıl, Wei Xu çevrimiçi paylaşılan bilgi paketlerinin kimliğini doğrulayan ve bu paketleri şifreleyen bir internet güvenli protokolü olan IPsec ağını geliştirdi. Ardından 1996 yılında Gurdeep Singh-Pall adlı bir Microsoft çalışanı, eşler arası tünelleme protokolünü (PPTP) oluşturdu.

1993 yılında, Columbia Üniversitesi ve AT&T Bell Laboratuvarları’ndan bir ekip, swIPE (yazılım IP şifreleme protokolü) olarak adlandırılan, günümüzdeki VPN’in ilk versiyonunu oluşturmayı başardı. Ancak yönlendiricinizin kullanıcı arayüzü yoksa yönetmesi daha zor olabilir; bu da gelen bağlantıları engellemesine neden olur. Uzaktan erişim VPN’leri, kullanıcıyı bir uzak sunucuya bağlayarak çalışır. ABD, Birleşik Krallık ve Almanya’da ise VPN kullanıcılarının yüzdesi daha düşüktür ancak yaklaşık %5 ile hafife alınmayacak düzeydedir. Aynı zamanda, güvenebileceğiniz bir VPN sağlayıcısı seçmeniz büyük önem taşır. Google Chrome ve Firefox gibi çoğu web tarayıcısına VPN uzantısı eklenebilir. Opera gibi bazı tarayıcılar, kendi yerleşik VPN uzantıları ile sunulur. Bu, çoğunlukla evlerde ve küçük işletmelerde kullanılan uygulama türüdür.

Ev eğlence sistemlerinizden coğrafi olarak kısıtlandırılmış içeriklere erişmenize de yardımcı olabilir. Kurulumu kolaydır, her zaman etkin güvenlik sağlar ve ağınıza güvenilir olmayan cihazlar bağlandığında oluşabilecek tehlikeleri önler. Bu anahtarı yalnızca bilgisayarınız ve VPN uygulamanız bilir; bu da, internet servis sağlayıcınızın internete nereden giriş yaptığınızı görmesini imkansız hâle getirir. Normalde çevrimiçi olduğunuzda internet servis sağlayıcınız (İSS) bağlantınızı sağlar. Web trafiğiniz, internet servis sağlayıcınızın sunucularından geçer; bu nedenle, çevrimiçi olarak yaptığınız her şeyi görebilir ve kaydedebilirler.

Siteden siteye VPN’ler çoğunlukla büyük ölçekli şirketlerde kullanılır. Uygulanması karmaşıktır ve uzaktan erişim VPN’leri ile eşit düzeyde esneklik sağlamaz ancak büyük departmanlar içinde ve arasında güvenli iletişim kurmanın en etkili yoludur. O zamanlar antivirüs yazılımları, zararlı ve casus yazılımların bilgisayar sistemlerine bulaşmasını engelleme konusunda etkili olsa da, kullanıcılar ve şirketler internet tarama geçmişlerini saklayabilecek bir şifreleme yazılımı da talep ediyordu. Güçlü bir VPN, çeşitli kimlik doğrulama yöntemleriyle giriş yapmaya çalışan herkesin kimliğini doğrular. Örneğin, bir parola ve ardından mobil cihazınıza gönderilen kodu girmeniz istenebilir.

VPN, IP adresinizi VPN ana bilgisayarı tarafından yönetilen özel olarak yapılandırılmış bir uzak sunucu üzerinden yeniden yönlendirerek maskeler. Yani VPN kullanarak çevrimiçi gezindiğinizde VPN sunucusu, verilerinizin kaynağı olur. Bu da, internet servis sağlayıcınızın veya diğer üçüncü tarafların hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi veya hangi bilgileri girdiğinizi görmesini engeller. VPN, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm bilgileri anlaşılmaz hâle getiren bir filtre görevi görür. Gizli göz atma, internet servis sağlayıcınız (İSS) tarafından tedarik edilen internet protokol (IP) adresine bağlı olduğundan üçüncü taraflar, göz atma oturumunuzu tespit edebilir ve açıklardan faydalanabilirler. Dahası, geçmişte yazılım hataları, HTML5 API’leri ve hatta tarayıcı uzantıları yanlışlıkla sızıntıların kaynağı olmuş ve üçüncü tarafların gizli göz atma aracılığıyla arama ve internet geçmişine erişmesine izin vermiştir. Yönlendirici VPN özellikle akıllı televizyon gibi yapılandırılması zor internet bağlantılı cihazları korumak için kullanışlıdır.

Kısacası gizli göz atma, tarayıcının göz atma geçmişini, arama geçmişini veya tanımlama bilgileri gibi yerel verileri kaydetmediği bir göz atma yöntemidir. Ayrıca üçüncü tarafların gizli göz atma oturumlarıyla ilgili etkinlik izlerini tespit edebilmeleri de mümkündür; bu da, işletim sistemine giriş yollarının kötüye kullanılmasına yol açabilir. VPN’lerin kapsamlı antivirüs yazılımları ile aynı şekilde çalışmadığını unutmamak gerekir. Yapabildikleri yalnızca IP’nizi korumak ve internet geçmişinizi şifrelemektir. Örneğin, kimlik avı web sitelerini ziyaret ederseniz veya risk altındaki dosyaları indirirseniz sizi güvende tutamazlar. Tarayıcı uzantıları, bağımsız istemciler kadar kapsamlı olmasa da ekstra internet güvenliği isteyen standart internet kullanıcıları için ideal bir seçenek olabilir. Ancak güvenlik ihlallerine karşı daha savunmasız oldukları kanıtlanmıştır. Ayrıca veri toplayıcılarının sahte VPN uzantıları kullanma olasılığı olduğundan kullanıcılara güvenilir bir uzantı seçmeleri önerilir.

Evet, mobil ve diğer internet bağlantılı cihazlar için çok sayıda VPN seçeneği mevcuttur. Çoğu VPN sağlayıcısı mobil çözümler sunar ve birçoğu doğrudan Google Play veya Apple App Store üzerinden indirilebilir. VPN’nin internet geçmişinde, arama geçmişinde ve tanımlama bilgilerinde herhangi bir iz bırakmanızı da engellemesi gerekir. Tanımlama bilgilerinin şifrelenmesi özellikle önemlidir; çünkü üçüncü tarafların, kişisel bilgiler, finans bilgileri ve web sitelere gönderdiğiniz ve geri takip ile size ulaşılmasını istemediğiniz içerikler gibi hassas bilgileri görmelerini önler. VPN’nin ilk ve en önemli görevi, IP adresinizi internet servis sağlayıcınızdan ve diğer üçüncü taraflardan gizlemektir. Bu, siz ve VPN sağlayıcısı dışında kimsenin görme riski olmadan çevrimiçi bilgi göndermenizi ve almanızı sağlar.

  • İlk VPN uygulamaları 2000’li yılların başında piyasaya sürüldü ancak genel anlamda yalnızca işletmeler tarafından kullanılıyordu.
  • Siteden siteye VPN’ler çoğunlukla büyük ölçekli şirketlerde kullanılır.
  • O zamanlar antivirüs yazılımları, zararlı ve casus yazılımların bilgisayar sistemlerine bulaşmasını engelleme konusunda etkili olsa da, kullanıcılar ve şirketler internet tarama geçmişlerini saklayabilecek bir şifreleme yazılımı da talep ediyordu.

Düzenli olarak herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanıyorsanız bu ihtimali göz önünde bulundurmalısınız. İnternet trafiğinizi kimlerin izleyebileceğini ve sizden neler çalabileceğini (ör. parolalar, kişisel veriler, ödeme bilgileri ve hatta kimliğiniz) asla bilemezsiniz. Çevrimiçi olmanızın sebebi ister iş amaçlı ister kişisel olsun, muhtemelen web’de gezinmenin sizi ve kuruluşunuzu her türden riske karşı açık hâle getirebileceğini biliyorsunuzdur. Hâlihazırda mevcut internet bağlantısını gizlemek için şifreleme tüneli oluşturmak amacıyla VPN kullanmak yerine, VPN verileri kullanıcıya sunmadan önce otomatik olarak gizleyebilir. Siteden siteye VPN, temel olarak özel intranetleri gizlemeyi amaçlarken bu güvenli ağların kullanıcılarının birbirlerinin kaynaklarına erişebilmelerine izin veren özel bir ağdır.

İnternetin kullanılmaya başlandığı günden beri, internet tarama verilerini korumak ve şifrelemek için çaba sarf edilmektedir. ABD Savunma Bakanlığı ilk olarak 1960’larda internet iletişim verilerini karıştırmaya dair projelere dâhil oldu. İyi bir VPN uygulaması, bu ani kesinti süresini tespit edip önceden belirlenen programları kapatarak veri güvenliği ihlali olasılığını azaltmalıdır. Bu VPN türü kişisel kullanım için idealdir ancak büyük ölçekli işletmelerin kompleks ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Singh-Pall PPTP’yi geliştirirken internet kullanımı gitgide yaygınlaşıyordu ve tüketici kullanımına hazır gelişmiş güvenlik sistemlerine ihtiyaç duyulmaya başlandı.

İnternete bağlanarak kendinizi ve işletmenizi, kişisel bilgiler ve web’e göz atma geçmişinden ödeme verilerine kadar her türlü bilgiyi çalabilecek bilgisayar korsanlarına ve hırsızlara karşı açık hedef hâline getirirsiniz. Kişiselleştirilmiş kurulum ve destek gerektiren özel bir çözüm olan kurumsal VPN, genellikle kurumsal düzeydeki şirket ortamlarında kullanılır ve BT ekibi tarafından ihtiyaçlara göre özel olarak kurulur. Kurumsal VPN’nin en önemli avantajı, şirket dışında kendi internet bağlantıları ile çalışan personel dâhil olmak üzere şirket intranetine ve sunucusuna tamamen güvenli bağlantı sağlamasıdır. Bu VPN türünde, kullanıcı internete kendi internet servis sağlayıcısı aracılığıyla bağlanmaz; bunun yerine, doğrudan VPN sağlayıcısı aracılığıyla bağlanır. İnternet servis sağlayıcınız internet trafiğinizi göremez ancak VPN sağlayıcınız görebilir. Yani VPN sağlayıcınızın güvenliği ihlal edilirse sizin güvenliğiniz de ihlal edilir. Bunlardan herhangi biri sisteminize bulaşırsa VPN çalıştırsanız bile cihazınıza zarar verebilir. Bu nedenle, maksimum düzeyde güvenlik sağlamak için VPN ile birlikte kapsamlı bir antivirüs yazılımı kullanmanız önemlidir. Uzantılar, kullanıcıların internette gezinirken VPN’lerini hızla açıp kapatmalarını ve kolayca yapılandırmalarını sağlar ancak VPN bağlantısı yalnızca bu tarayıcıda paylaşılan bilgiler için geçerlidir. Diğer tarayıcıların kullanımı ve tarayıcı harici internet kullanımı (örneğin, çevrimiçi oyun) VPN tarafından şifrelenmeyebilir.

1-833-HEMP-247

For full inventory and prices please contact@myLabUSA.com or call 1-833-HEMP-247

1-833-HEMP-247